Clubhouse, ses tabanlı bir sosyal medya uygulamasıdır. Yaratıcıları kendisini “her yerde insanların konuşmasına, hikayeler anlatmasına, fikir geliştirmesine, arkadaşlıkları derinleştirmesine ve dünyanın dört bir yanından ilginç yeni insanlarla tanışmasına olanak tanıyan; sese dayalı yeni bir sosyal medya ürünü” olarak tanımlıyor.
Clubhouse Uygulamasının Yaratıcıları Kimlerdir?
Clubhouse, Silikon Vadisi profesyonelleri Paul Davison ve Rohan Seth tarafından oluşturuldu ve risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz tarafından finanse edildi. Uygulama, piyasaya sürüldüğü ayda bile yaklaşık 100 milyon dolar değerindeydi.
Clubhouse’u Kimler Kullanıyor?
Clubhouse, 2020 yılının Mayıs ayında ortaya çıktı ve sadece 1.500 kullanıcısı bulunuyordu. Aralık ayının başında sadece 3.500 kullanıcısı vardı, 2021’in Ocak ayı itibariyle ise uygulamanın kullanıcı sayısı 600.000’i geçmiş durumda. (Kaynak: New York Times)
Clubhouse’u; Kanye West, Drake, Oprah, Jared Leto, Ashton Kutcher ve Kevin Hart gibi birçok ünlü de kullanıyor.
Clubhouse’u Nasıl Kullanabilirim?
Clubhouse’un güncel olarak kullanıcı sayısı hala oldukça az. Bunun sebebi ise sadece davet esasına göre çalışması, yani yalnızca önceden var olan bir kullanıcı tarafından davet edilenler uygulamaya girebiliyor. Her yeni üyeye bir davetiye verilir ve bir süre sonra üç tane daha alırsınız, böylece mevcut bir üye tarafından davet edilirseniz, sonunda 4 arkadaşınızı sizinle birlikte katılmaya davet edebilirsiniz.
Ancak henüz beta aşamasında olan uygulama, görünüşe göre yakında halka açılmayı planlıyor. Bunu henüz iki nedenden dolayı yapmadığını söylüyorlar: Yavaş yavaş topluluk oluşturmak istiyorlar ve daha çok sayıda insanı idare etmesine yardımcı olacak özellikler hazırlamak istiyorlar. Uygulamanın web sitesinde de “Herkes için Clubhouse (Kulüp Binası) inşa ediyoruz ve bunu mümkün olan en kısa sürede dünyaya sunmak için çalışıyoruz,” yazıyor.
Clubhouse Android Cihazlarda Kullanılabilir Mi?
Clubhouse şu anda yalnızca iPhone sahibi olanlar tarafından kullanılabilir. Henüz Android kullanıcıları için açılan uygulamadan söz edilmedi, ancak belki de halka açılırsa bu değişecek.
Clubhouse Nasıl Çalışır?
Clubhouse ile çok çeşitli konulara sahip farklı sohbet odalarına katılarak sesli bir şekilde sohbet edebilirsiniz. Uygulamanın en iyi yanlarından biri, Twitter, Instagram veya Facebook gibi diğer sosyal medya uygulamalarının aksine, onu kullanırken ekrana bakmanıza gerek olmamasıdır. Bir yandan konuşurken bir yandan da gündelik işlerinizle ilgilenebilirsiniz.
Her sohbet odasında konuşmacılar, dinleyiciler ve moderatörler bulunuyor. Moderatör, sohbeti başlatan ve istediği kişiye moderatör rozeti verme hakkı olan kişidir. Bunun yanı sıra; sohbet odasında dinleyici olarak bulunanları konuşmacı olmaya da davet edebilir.
Diğer birçok sosyal medya uygulaması gibi Clubhouse’da da biyografinizin, takipçilerinizin ve takip ettiklerinizin yer aldığı bir profiliniz bulunuyor. Buna karşın Clubhouse; beğeniler veya takipçilerden çok, diyalog ve bağlantıya odaklanıyor.
Ana sayfanızda bulunan ilk birkaç sohbet odası takip ettiğiniz kişilere aittir. Daha aşağıda bulunanlar ise daha önce katıldığınız oda türlerine göre ilgi alanlarınızı dikkate alan bir algoritma tarafından seçilir.