Bir konuya hakim olmanın en iyi yolu o konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmaktan geçer. Ne kadar fazla bilgiye sahip olursak o kadar iyi yorumlar ve avantajlarından yararlanırız. Dijital pazarlamada da bu kural aynen geçerli.

Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan daha esnek, daha hedefli ve daha verimli olmasının en büyük nedeni sahip olduğu teknolojisidir. Dijital pazarlama kanallarının teknolojisine ne kadar hakim olursak süreçleri de bir o kadar iyi analiz edip yönetebiliriz. Remarketing’in teknolojisini ve çalışma süreçlerini incelemeden önce eğer aklınızda remarketing ile ilgili soru işaretleri varsa daha önceden paylaştığımız “Remarketing 101” içeriğini okumanızda fayda var.

Remarketing sitenizi daha önceden ziyaret etmiş kişileri hedeflemize yarayan bir dijital pazarlama kanalıdır.

Siteye gelen ziyaretçileri daha iyi tanımak ve davranışlarına göre reklam yapabilmek için onları segmentlere ayırırız. Ziyaretçilerin sitemize gelmesiyle balşayan bu maceranın süreçlerini adım adım inceleyelim.

Siztemize Gelen Ziyaretçileri Nasıl Hedefliyoruz?

Remarketing’in ilk adımı sitenizdeki her sayfaya küçük bir Javascript kod eklemeyle başlar. Eklenen bu kod sayesinde siteye gelen her ziyaretçinin browser’ına bir cookie bırakılır. Cookie’nin görevi, hedefleme yapabilmek için ziyaretçinin davranışlarını takip eder ve ait olduğu segmente dahil eder. Hedefleme sonrasında ziyaretçi farklı sitelerde gezerken ilgilendiği ürünleri banner alanlarında görür.

Segment Yapısını Neden Kullanıyoruz?

Sitemize gelen her ziyaretçi birbirinden farklı davranış gösterir. Bu nedenle her davranışa özel bir aksiyon almak neredeyse imkansız. Benzer davranışları bir çatı altında toplamak için segmentasyon yapısını kullanmayı tercih ediyoruz.

Remarketing Özelinde Popüler Olan Segmentler Nelerdir?

– All Visitors (Tüm Ziyaretçiler) : Bu segment sitenizi ziyaret eden herkesi kapsar. Remarketing içerisinde en çok kişiye ulaşabileceğiniz segmenttir. Daha genel bir segment olduğu için diğer segmentlere göre conversion rate’i düşüktür. Sitenizde genel bir kampanya ya da indirim olduğunda bu segmentin kitlesini kullanarak reklamlarınızı yapabilirsiniz.

– Product viewers (Ürün Görüntüleyenler) : Herhangi ürün sayfasını ziyaret eden kişilerden oluşur. Ürün sayfalarında hedeflediğiniz bu ziyaretçileri “All visitors” segmentindeki ziyaretçilerden daha iyi tanırsınız. Çünkü ziyaretçinin hangi ürünle ilgilendiğini bilir ve o ürünün reklamını yaparak daha iyi CTR ve Conversion Rate oranı yakalarsınız. Product viewers kategorisini de kendi içinde ilgilenilen ürün sayısına göre de mikro segmentlere ayırabilirsiniz. Örnek olarak listelenen aşağıdaki segmentlerin her ikisi de Product Viewers segmentinin içerisinde yer alır.

– Abandon Carts (Sepetini Terk edenler) : Remarketing içerisinde en değerli ve en küçük hacme sahip olan segmenttir. Sepetine ürün atıp almadan siteyi terkeden ziyaretçilerden oluşur. (İnternet döngüsünde ortalama sepet terketme oranı %60 – %70’dir.) Satın alma işlemine en yakın ziyaretçilerden oluşan bu segment’in conversion rate oranları oldukça iyidir.